Czym są węglowodany?

Węglowodany to związki organiczne, które są jednym z trzech makroskładników, obok białka i tłuszczu. Są one zbudowane z łańcuchów cząsteczek cukru i stanowią główne źródło energii dla wszystkich żywych istot. Stanowią też dużą część Twojej diety – USDA zaleca, aby każdego dnia około połowy kalorii pochodziło z węglowodanów.

 

Węglowodany dzielą się na dwie kategorie: proste i złożone. Węglowodany proste znajdują się w takich produktach jak owoce, mleko i białe pieczywo, natomiast węglowodany złożone znajdują się w pełnych ziarnach, orzechach, fasoli i warzywach skrobiowych, takich jak ziemniaki. Obydwa rodzaje węglowodanów mają swoje miejsce w zdrowej diecie – odrobina węglowodanów prostych może dać ci natychmiastowy zastrzyk energii i pomóc utrzymać stały poziom cukru we krwi, gdy spada on po obfitym posiłku. Pełne ziarna są również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga czuć się sytym (więc jesz mniej) i wspiera zdrowie układu trawiennego. Węglowodany złożone zapewniają długotrwałą energię, jeśli musisz zrobić coś trudnego lub wymagającego umysłowo, pomogą Ci wytrwać.

Więcej na funokay.pl